Progetto Anci Anti Sprechi Alimentari

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  Food waste reduction in school canteens: Evidence from an Italian case

This research paper focuses on a successful food waste reduction project in a school canteen in the north of Italy. The case study illustrated in this paper shows how it is possible to implement an effective initiative for the reduction of food waste in a school canteen with a limited investment, leveraging on stakeholders’ involvement.

Anno: 2018, Lingua: eng, Autore: Alexandra Lagorio, Roberto Pinto , Ruggero Golin

  Vademecum – L’ABC contro lo spreco alimentare

Il documento, elaborato nell’ambito del Progetto di Educazione ambientale “L’ABC contro lo spreco alimentare”, nasce quale supporto agli insegnanti che vogliono trattare il tema dello spreco alimentare e inserirlo nei propri programmi di offerta formativa, in piena linea con l’eredità di EXPO 2015 il cui tema è stato “Nutrire il Pianeta, Energia per la Vita”.

Anno: 2017, Lingua: ita, Autore: Regione Lombardia

  Spreco alimentare in Europa – infografica

Infografica pubblicata sul sito del parlamento europeo sugli sprechi alimentari in Europa. I dati riportati sono riferiti a stime del 2010

Anno: 2017, Lingua: ita, Autore: Parlamento Europeo

  The opportunity of tracking food waste in school canteens: Guidelines for self-assessment

Reducing food waste is one of the key challenges of the food system and addressing it in the institutional catering industry can be a quick win. In particular, school canteens are a significant source of food waste and therefore embody a great opportunity to address food waste. The goal of our research is the development … Continua

Anno: 2017, Lingua: eng, Autore: B. Derquia, V. Fernandez

  Quantification of food waste in public catering services – A case study from a Swedish municipality

Food waste is a major problem that must be reduced in order to achieve a sustainable food supply chain. Since food waste valorisation measures, like energy recovery, have limited possibilities to fully recover the resources invested in food production, there is a need to prevent food waste. Prevention is most important at the end of … Continua

Anno: 2017, Lingua: eng, Autore: M. Erikssona, C. Persson, C. Malefors et al.

  Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard

Nel giugno 2016 è stato rilasciato il “Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard” (o FLW Standard/Protocol), protocollo mondiale per la quantificazione degli sprechi alimentari nei diversi anelli della filiera realizzato su iniziativa del WRI (World Resources Institute) a partire dal 2014, grazie alla collaborazione di una vasta platea di organizzazioni e di ricercatori … Continua

Anno: 2016, Lingua: eng, Autore: World Resources Institute (WRI)

  Legge 19 agosto 2016, n. 166

Disposizioni concernenti la donazione e la distribuzione di prodotti alimentari e farmaceutici a fini di solidarieta’ sociale e per la limitazione degli sprechi. (16G00179) (GU n.202 del 30-8-2016) Vigente al: 14-9-2016 Conosciuta come “Legge Gadda”, introduce nell’ordinamento nazionale specifiche disposizioni concernenti la donazione e la distribuzione di prodotti alimentari e farmaceutici a fini di solidarieta’ … Continua

Anno: 2016, Lingua: ita, Autore: Governo Italiano

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